Bezglutenowa tarta kakaowa z budyniem i letnimi owocami

Lato to bez dwóch zdań moja ulubiona pora roku. Przede wszystkim ze względu na wybór owoców. Truskawki, maliny, jagody... uwielbiam wszystkie! Sezon staram się wykorzystać w pełni, a owoce jagodowe dodaję do wszystkiego. Owsianka z truskawkami, za chwilę malinowe smoothie i garść porzeczek. Nie brakuje ich też w moich deserach. Dość kwaśny smak czerwonych owoców świetnie komponuje się z czekoladą i wanilią. 

Spód tarty jest cudownie chrupiący i nie za słodki. Do jego przygotowania użyłam jedynie kakao, orzechów, nasion, oleju i mleczka kokosowego. Nie ma w nim mąki, masła ani mleka, to ciasto bezglutenowe i bezlaktozowe. Nie ma w nim też cukru, co nie znaczy, że jest to deser niskokaloryczny - nie oszukujmy się :) Smakuje przepysznie już solo, ale w połączeniu z delikatnym budyniem i górą owoców to prawdziwa poezja smaków.



Tata z budyniem i owocami

Składniki:


  • 1 szklanka migdałów
  • 0,5 szklanki nasion słonecznika
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki płynnego mleczka kokosowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
  • Mleko roślinne do przygotowania budyniu
  • Około 150g truskawek i 100g jagód (to duet idealny, ale możecie użyć jakichkolwiek innych owoców)


Wykonanie:

Budyń gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu i pod przykryciem zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli wybieracie budyń bez cukru, dodajcie odrobinę ksylitolu lub innego słodzidła.
Migdały, nasiona słonecznika i siemię lniane mielimy w młynku do kawy lub malakserze o dużej mocy, aż do uzyskania drobnego pyłku. W misce łączymy wiórki kokosowe, kakao, zmielone nasiona, olej kokosowy, masło orzechowe i mleczko kokosowe. Wszystko mieszamy i wyrabiamy dłońmi, aż do uzyskania gęstej masy, którą następnie wyklejamy dno i boki formy na grubość ok. 0,5cm. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Kiedy spód ostygnie, smarujemy go budyniem i dekorujemy owocami.
Dobrze schłodzone smakuje najlepiej!

Smacznego!


Komentarze