Zdecydowana większość moich ulubionych deserów powstała jako skutek szalonej improwizacji: bo albo koniecznie MUSISZ zjeść coś słodkiego, ale okazuje się, że brakuje głównego składnika potrzebnego do przygotowania tego, na co akurat masz ochotę, albo wręcz przeciwnie - coś w lodówce wręcz błaga o bycie zjedzonym jak najszybciej i grozi, że jeśli tego nie zrobisz, to zaraz się zepsuje.
W przypadku tego ciasta obydwie sytuacje wystąpiły na raz: prawie czarne banany czekające na swoją kolej i brak jakiegokolwiek oleju o w miarę neutralnym smaku. Na szczęście, jak się okazało, mleczko kokosowe sprawdziło się w tej roli idealnie i powstało to cudowne, bardzo czekoladowe i aksamitne brownie.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 duże BARDZO dojrzałe banany
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- Pół tabliczki czekolady 85%
- 4 łyżki mąki (pszennej/orkiszowej/jaglanej/owsianej lub podobnej)
- 2 łyżki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem (do około połowy filiżanki)
- 3-4 łyżki cukru (lub więcej wedle uznania - ciasto nie jest bardzo słodkie)
- Łyżka tahini
- Pół puszki mleczka kokosowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka przyprawy do piernika
- Łyżeczka cukru waniliowego
- Garść posiekanych migdałów/orzechów/pestek słonecznika
WYKONANIE:
Fasolę dokładnie płuczemy i przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki oprócz czekolady i orzechów. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy i do powstałej masy dorzucamy posiekaną czekoladę i orzechy/pestki. Całość wlewamy do małej tortownicy i pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.
Dobrze schłodzone smakuje najlepiej - jak mocno czekoladowy deser lodowy. Z masłem orzechowym, dżemem truskawkowym i owocami na górze to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Jeśli lubicie słodkie śniadania, to ciasto będzie dobrą odskocznią od klasycznej owsianki czy omleta. Sprawdzi się też po treningu i kiedy tylko najdzie was ochota na coś słodkiego :)
KILKA SŁÓW O KAKAO
"Napój bogów" - tak Majowie i Aztekowie nazywali napój przygotowany z nasion kakaowca. I bardzo słusznie! Kakao posiada bowiem niezliczone właściwości odżywcze. To skarbnica przeciwutleniaczy, witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczy. Przyczynia się do zahamowania procesu pogarszania się pamięci u osób starszych, wspomaga układ krążenia, działa relaksacyjnie, łagodzi stres i pozytywnie wpływa na koncentrację, a dzięki zawartości tryptofanu wykorzystywanego do produkcji serotoniny w mózgu poprawia nastrój i daje poczucie szczęścia! Ponadto zawiera witaminę E, K, A i witaminy z grupy B. Jest też źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.
A w dodatku tak wspaniale smakuje! No bo czy jest tu ktoś, kto nie lubi czekolady? ;)
Komentarze
Prześlij komentarz