Domowy sos słodko-kwaśny to jedno z moich ostatnich odkryć. Smakuje świetnie z makaronem i kaszami, ale mnie najbardziej przypadło do gustu połączenie z ryżem jaśminowym, smażonym tofu z mnóstwem przypraw i warzywami z dodatkiem sosu sojowego. Jego wykonanie jest bardzo proste, ale wymaga trochę czasu.
SKŁADNIKI:
- 3 pomidory
- Papryka czerwona i żółta
- 1 cebula
- 1/4 puszki ananasa
- 4-5 łyżek kukurydzy z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 przyprawy curry
- 1/4 szklanki octu
- 1/4 szlanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta pieprzu
WYKONANIE:
Obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kostkę cebulę podduszamy, a następnie dodajemy odrobinę wody i gotujemy przez około godzinę. Następnie kroimy wszystkie pozostałe warzywa, dodajemy je do pomidorów i cebuli, dolewamy ocet i gotujemy wszystko jeszcze około 30 minut. Na koniec sos przyprawiamy i blendujemy.
Sos świetnie nadaje się do zamknięcia w słoiki i zawekowania, dlatego warto od razu ugotować większą porcję :)
Kilka słów o pomidorach
Pochodzą z Ameryki Południowej, a ich obecność w Europie zawdzięczamy podróżom Krzysztofa Kolumba.
Są głównym źródłem likopenu, czyli związku chemicznego o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających. Spożywanie pomidorów pomaga zapobiegać miażdżycy i pozytywnie wpływa na układ krwionośny. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Zawierają brom, odpowiedzialny za prawidłową pracę układu nerwowego. Są także źródłem witamin: C, PP, E, K i witamin z grupy B. Ponadto znajdziemy w nich dużo potasu, magnezu, wapnia, żelaza i miedzi. Są też niskokaloryczne - 100 gramów pomidorów to jedynie 15 kcal!
jak w słoiczki to się może skuszę :)
OdpowiedzUsuń