Zapiekany kuskus z warzywami

Kuskus: kiedyś był moim obowiązkowym dodatkiem do obiadu, ale ostatnio trochę odszedł w zapomnienie. Teraz przypomniało mi się, jak bardzo go lubię! Moim zdaniem smakuje wyśmienicie zarówno w wersji wytrawnej, z mnóstwem warzyw i przypraw, jak i w słodkiej, z daktylami, orzechami i tahini.
To kasza, której nie trzeba nawet gotować: żeby go przygotować wystarczy zalać ziarenka wrzątkiem, przykryć i poczekać zaledwie kilka minut. Ja tym razem postanowiłam dodać do niego wszystkie warzywa, które akurat znalazłam w lodówce i zapiec. Sok, który wydobywa się z warzyw podczas pieczenia cudownie wsiąka w kaszę i sprawia, że danie staje się wilgotne i jeszcze bardziej aromatyczne. Smak kuskusu komponuje się dobrze chyba ze wszystkimi warzywami, możecie użyć tych samych co ja, albo poeksperymentować i dodać te na przykład kukurydzę, groszek, pietruszkę lub na cokolwiek macie ochotę!


SKŁADNIKI (na 2-3 porcje)

  • ·       1 szklanka kaszy kuskus
  • ·       1 mała marchewka
  • ·       Po połowie czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • ·       0,5 małej cukinii
  • ·       2-3 plasterki bakłażana*
  • ·       1 czerwona cebula
  • ·       2 ząbki czosnku
  • ·       Kilka różyczek brokuła
  • ·       Przyprawy wedle uznania. Te, które wybrałam ja to: przyprawa do piernika, garam masala, sól, pieprz, chilli, kumin, marokański ras el hanout i duuużo kurkumy.

WYKONANIE:


Kaszę wsypujemy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.  Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy kuskus zrobi się miękki, wsypujemy wszystkie warzywa i przyprawy i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut. W połowie pieczenia warto dodać jeszcze około pół szklanki wody, żeby danie nie było zbyt suche.



Komentarze