Kuskus: kiedyś był moim obowiązkowym dodatkiem do obiadu,
ale ostatnio trochę odszedł w zapomnienie. Teraz przypomniało mi się, jak
bardzo go lubię! Moim zdaniem smakuje wyśmienicie zarówno w wersji wytrawnej, z
mnóstwem warzyw i przypraw, jak i w słodkiej, z daktylami, orzechami i tahini.
To kasza, której nie trzeba nawet gotować: żeby go
przygotować wystarczy zalać ziarenka wrzątkiem, przykryć i poczekać zaledwie
kilka minut. Ja tym razem postanowiłam dodać do niego wszystkie warzywa, które
akurat znalazłam w lodówce i zapiec. Sok, który wydobywa się z warzyw podczas
pieczenia cudownie wsiąka w kaszę i sprawia, że danie staje się wilgotne i
jeszcze bardziej aromatyczne. Smak kuskusu komponuje się dobrze chyba ze
wszystkimi warzywami, możecie użyć tych samych co ja, albo poeksperymentować i
dodać te na przykład kukurydzę, groszek, pietruszkę lub na cokolwiek macie
ochotę!
SKŁADNIKI (na 2-3 porcje)
- · 1 szklanka kaszy kuskus
- · 1 mała marchewka
- · Po połowie czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- · 0,5 małej cukinii
- · 2-3 plasterki bakłażana*
- · 1 czerwona cebula
- · 2 ząbki czosnku
- · Kilka różyczek brokuła
- · Przyprawy wedle uznania. Te, które wybrałam ja to: przyprawa do piernika, garam masala, sól, pieprz, chilli, kumin, marokański ras el hanout i duuużo kurkumy.
WYKONANIE:
Kaszę wsypujemy do naczynia żaroodpornego, zalewamy
wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z
oliwek. Kiedy kuskus zrobi się miękki, wsypujemy wszystkie warzywa i przyprawy
i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około
30 minut. W połowie pieczenia warto dodać jeszcze około pół szklanki wody, żeby
danie nie było zbyt suche.
Komentarze
Prześlij komentarz