Waniliowy pudding ryżowy

Wracam do Was z kolejnym bardzo prostym przepisem. Ten pudding smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.  Przygotowuje się bardzo szybko, jest sycący, zdrowy i pożywny i sprawdzi się wyśmienicie jako śniadanie, deser lub podwieczorek. Co ważne, nie zawiera glutenu, laktozy ani cukru, a w zależności od dodatków, jakich użyjecie, możecie za każdym razem cieszyć się innym smakiem. 


SKŁADNIKI:

(Z podanych składników otrzymacie dwie porcje. Jednak, nawet jeśli gotujecie tylko dla siebie, to radzę zrobić dwie i jedną zjeść od razu na ciepło, a drugą włożyć do lodówki i zostawić na później :)) 
  • 0,5 szklanki ryżu jaśminowego (lub dowolnego innego, który po ugotowaniu będzie kleisty)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka waniliowego mleka roślinnego (lub mleko naturalne i łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 2 łyżki słodzidła (ja użyłam syropu z agawy) - jeśli mleko, którego używacie jest słodzone, możecie zrezygnować z dodatkowego cukru.
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo kostka czekolady 90%, garść truskawek i jedno kiwi (lub inne dowolne owoce)

WYKONANIE:

Do posolonej gotującej się wody wsypujemy ryż i gotujemy, aż całkowicie wchłonie wodę. Następnie dolewamy mleko roślinne, dodajemy słodzidło i jeszcze przez chwilkę gotujemy. Później wszystko blendujemy na gładką masę, przekładamy do pucharków, dekorujemy owocami i gotowe!

Komentarze

Prześlij komentarz