Wracam do Was z kolejnym bardzo prostym przepisem. Ten pudding smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowuje się bardzo szybko, jest sycący, zdrowy i pożywny i sprawdzi się wyśmienicie jako śniadanie, deser lub podwieczorek. Co ważne, nie zawiera glutenu, laktozy ani cukru, a w zależności od dodatków, jakich użyjecie, możecie za każdym razem cieszyć się innym smakiem.
SKŁADNIKI:
(Z podanych składników otrzymacie dwie porcje. Jednak, nawet jeśli gotujecie tylko dla siebie, to radzę zrobić dwie i jedną zjeść od razu na ciepło, a drugą włożyć do lodówki i zostawić na później :))
- 0,5 szklanki ryżu jaśminowego (lub dowolnego innego, który po ugotowaniu będzie kleisty)
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka waniliowego mleka roślinnego (lub mleko naturalne i łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- 2 łyżki słodzidła (ja użyłam syropu z agawy) - jeśli mleko, którego używacie jest słodzone, możecie zrezygnować z dodatkowego cukru.
- Szczypta soli
- Dodatkowo kostka czekolady 90%, garść truskawek i jedno kiwi (lub inne dowolne owoce)
WYKONANIE:
Do posolonej gotującej się wody wsypujemy ryż i gotujemy, aż całkowicie wchłonie wodę. Następnie dolewamy mleko roślinne, dodajemy słodzidło i jeszcze przez chwilkę gotujemy. Później wszystko blendujemy na gładką masę, przekładamy do pucharków, dekorujemy owocami i gotowe!
muszę wypróbować ten przepis:)
OdpowiedzUsuńOoo, to musi obłędnie smakować. :)
OdpowiedzUsuń