Wegańskie pancakes z nasionami chia i czekoladowy krem z awokado

Wiele osób, które decydują się na przejście na dietę wegańską, na początku staje przed wyzwaniem, czym zastąpić jajka, w potrawach, które tradycyjnie bez jajek obyć się nie mogą ;) Należą do nich między innymi wszelkie biszkopty, naleśniki, omlety i właśnie pankejki. Tymczasem zamienników jajek jest mnóstwo: wystarczy użyć chociażby mielonego siemienia lnianego, musu z jabłek, rozgniecionego banana, albo... puddingu chia!
To jedne z moich ulubionych placuszków - ich zrobienie jest banalnie proste i zawsze się udają!


SKŁADNIKI:

Pancakes:
  • 2 łyżki nasion chia
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka dowolnego słodzidła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropel ekstraktu z wanilii lub trochę cukru wanilinowego
  • Odrobina oleju do smażenia (na przykład rzepakowy albo kokosowy)

Krem czekoladowy:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 5-7 namoczonych wcześniej daktyli (ilość zależy od tego, jak bardzo słodki krem chcecie otrzymać)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • Opcjonalnie 1 łyżka masła orzechowego

WYKONANIE:

Do nasion chia dodajemy mleko roślinne i bardzo dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na kilka godzin (ja zazwyczaj zostawiam je na całą noc). Powstały pudding łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, ekstraktem z wanilii i słodzidłem i dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka lub wody. Smażymy z dwóch stron, na bardzo małym ogniu i pod przykryciem, aż placuszki będą rumiane i chrupiące.

Żeby wykonać krem wystarczy zblendować wszystkie składniki!


Jeśli nie macie ochoty na Nutellę z awokado, zamiast niej do placuszków świetnie sprawdzi też syrop klonowy, dżem albo mus truskawkowy - polecam!


Komentarze