Wiele osób, które decydują się na przejście na dietę wegańską, na początku staje przed wyzwaniem, czym zastąpić jajka, w potrawach, które tradycyjnie bez jajek obyć się nie mogą ;) Należą do nich między innymi wszelkie biszkopty, naleśniki, omlety i właśnie pankejki. Tymczasem zamienników jajek jest mnóstwo: wystarczy użyć chociażby mielonego siemienia lnianego, musu z jabłek, rozgniecionego banana, albo... puddingu chia!
To jedne z moich ulubionych placuszków - ich zrobienie jest banalnie proste i zawsze się udają!
SKŁADNIKI:
Pancakes:
- 2 łyżki nasion chia
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka dowolnego słodzidła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kilka kropel ekstraktu z wanilii lub trochę cukru wanilinowego
- Odrobina oleju do smażenia (na przykład rzepakowy albo kokosowy)
Krem czekoladowy:
- 1 dojrzałe awokado
- 5-7 namoczonych wcześniej daktyli (ilość zależy od tego, jak bardzo słodki krem chcecie otrzymać)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- Opcjonalnie 1 łyżka masła orzechowego
WYKONANIE:
Do nasion chia dodajemy mleko roślinne i bardzo dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na kilka godzin (ja zazwyczaj zostawiam je na całą noc). Powstały pudding łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, ekstraktem z wanilii i słodzidłem i dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka lub wody. Smażymy z dwóch stron, na bardzo małym ogniu i pod przykryciem, aż placuszki będą rumiane i chrupiące.
Żeby wykonać krem wystarczy zblendować wszystkie składniki!
Jeśli nie macie ochoty na Nutellę z awokado, zamiast niej do placuszków świetnie sprawdzi też syrop klonowy, dżem albo mus truskawkowy - polecam!
Komentarze
Prześlij komentarz