Brokułowa zupa krem

Aksamitna zupa krem z brokułów

Muszę przyznać, że zupy na moim stole goszczą sporadycznie. Zdecydowanie częściej w ramach obiadu stawiam na kasze lub ryż z warzywami, różnego rodzaju curry, sałatki czy buddha bowle. Jeśli już jednak decyduję się na zupę, musi spełniać ona kilka warunków. Przede wszystkim ma robić się szybko: zupy, które wymagają wcześniejszego przygotowania bulionu odpadają. Po drugie, powinna być sycąca, bo w moim przypadku nigdy nie stanowi tylko "pierwszego dania", a jest całym obiadowym posiłkiem. Ważne jest też, żeby dało się ją zblendować na gładki, aksamitny krem, bo takie lubię najbardziej. No i najważniejsze - smak i aromat! 
Brokułowy krem spełnia wszystkie moja kryteria. Jest delikatny i aksamitny. Jestem pewna, że przypadnie do gustu nawet osobom, które tak jak ja nie są największymi na świecie fanami zup! 



Składniki (na 4 porcje)

  • 1 duży brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Biała część z jednego pora
  • Garść posiekanej natki pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • Przyprawy:
    • Sól
    • Pieprz
    • Pieprz ziołowy
    • Kurkuma
    • Garam masala
    • Świeży lubczyk (!)
    • Papryka wędzona
    • Liść laurowy
    • ...lub inne wedle uznania :)
  • Dodatkowo prażone pestki słonecznika i dyni i/lub grzanki z żytniego chleba do podania



Wykonanie:


Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy. W garnku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy resztę włoszczyzny i smażymy do momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodajemy podzielonego na mniejsze różyczki brokuła i dolewamy około 1 litra wody, mleczko kokosowe i przyprawy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wyjmujemy listki laurowe i całość blendujemy na gładki krem. Żeby zupa była jeszcze bardziej aksamitna, możecie łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Posypujemy grzankami lub prażonymi pestkami i gotowe!


Smacznego!

Komentarze