Mug cake, czyli najszybsze ciasto świata
Od dawna uwielbiam "babeczki z kubeczka". Mug cake sprawdza się świetnie, kiedy akurat mam mnóstwo rzeczy na głowie i wielką ochotę na coś słodkiego. To naprawdę najszybsze i najprostsze ciastko, jakie można sobie wyobrazić: wymieszanie składników zajmuje dwie minuty, a "pieczenie" w mikrofalówce, w zależności od jej mocy, nie więcej niż pięć.
Podstawowy przepis można dowolnie modyfikować, dodając na przykład owoce, bakalie czy kakao, albo zmieniając rodzaj użytej mąki. W ten sposób za każdym razem możemy cieszyć się nieco innym, zawsze pysznym deserem. Ja tym razem wykorzystałam resztkę płatków jaglanych i garść mrożonych jagód, dzięki którym moje ciasto wyszło wilgotne i soczyste.
Składniki:
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 50ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Garść mrożonych jagód
- Kilka kropel ekstraktu waniliowego
- Cukier lub inne słodzidło
- Dodatkowo: na przykład masło orzechowe lub tahini i wiórki kokosowe do udekorowania babeczki.
Wykonanie:
Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut, żeby zrobił się "glutek". Następnie mieszamy dokładnie wszystkie składniki i przekładamy do nasmarowanej olejem, sporej filiżanki lub miseczki i wstawiamy do mikrofalówki na 4-5 minut (do momentu, aż wierzch babeczki będzie suchy).
TIP: Jeśli chcecie jeszcze bardziej zaoszczędzić czas, składniki możecie wymieszać od razu w tym samym naczyniu, w którym będziecie je "piec".
Komentarze
Prześlij komentarz