Mug cake z jagodami

Mug cake, czyli najszybsze ciasto świata


Od dawna uwielbiam "babeczki z kubeczka". Mug cake sprawdza się świetnie, kiedy akurat mam mnóstwo rzeczy na głowie i wielką ochotę na coś słodkiego. To naprawdę najszybsze i najprostsze ciastko, jakie można sobie wyobrazić: wymieszanie składników zajmuje dwie minuty, a "pieczenie" w mikrofalówce, w zależności od jej mocy, nie więcej niż pięć.

Podstawowy przepis można dowolnie modyfikować, dodając na przykład owoce, bakalie czy kakao, albo zmieniając rodzaj użytej mąki. W ten sposób za każdym razem możemy cieszyć się nieco innym, zawsze pysznym deserem. Ja tym razem wykorzystałam resztkę płatków jaglanych i garść mrożonych jagód, dzięki którym moje ciasto wyszło wilgotne i soczyste.



Składniki:

  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 50ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Garść mrożonych jagód
  • Kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • Cukier lub inne słodzidło
  • Dodatkowo: na przykład masło orzechowe lub tahini i wiórki kokosowe do udekorowania babeczki.

Wykonanie:


Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut, żeby zrobił się "glutek". Następnie mieszamy dokładnie wszystkie składniki i przekładamy do nasmarowanej olejem, sporej filiżanki lub miseczki i wstawiamy do mikrofalówki na 4-5 minut (do momentu, aż wierzch babeczki będzie suchy).

TIP: Jeśli chcecie jeszcze bardziej zaoszczędzić czas, składniki możecie wymieszać od razu w tym samym naczyniu, w którym będziecie je "piec".

Komentarze