Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Spośród wszystkiego, co można robić w kuchni, najbardziej lubię piec ciasta. Zazwyczaj stawiam na szybkie, jednogarnkowe obiady oraz śniadania i kolacje, które w ogóle nie wymagają zaangażowania. Jednak jeśli o wypieki chodzi, gdybym mogła, chętnie spędzałabym w kuchni długie godziny :) No właśnie - gdybym mogła. Niestety nie zawsze mam na to czas, a będąc ogromnym łakomczuchem, lubię mieć poczucie, że zawsze mam w domu coś słodkiego do kawki. Wtedy z pomocą przychodzą ciasta błyskawiczne. Dzisiaj zapraszam na przepis na placek ze śliwkami i kruszonką. Blendujecie wszystkie składniki, układacie śliwki, posypujecie kruszonką, wstawiacie do piekarnika i ciasto gotowe!

Zdrowy placek ze śliwkami
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką


Składniki:

  • 2 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i orkiszowej)
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g śliwek 
Na kruszonkę:
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (lub innych)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka schłodzonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka brązowego cukru

Wykonanie:

Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie układamy przekrojone na pół śliwki. Składniki na kruszonkę ugniatamy dłońmi i kruszymy na wierzchu ciasta. Pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach. 


PS. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, z gałką lodów śmietankowych! ;) 

Komentarze