Spośród wszystkiego, co można robić w kuchni, najbardziej lubię piec ciasta. Zazwyczaj stawiam na szybkie, jednogarnkowe obiady oraz śniadania i kolacje, które w ogóle nie wymagają zaangażowania. Jednak jeśli o wypieki chodzi, gdybym mogła, chętnie spędzałabym w kuchni długie godziny :) No właśnie - gdybym mogła. Niestety nie zawsze mam na to czas, a będąc ogromnym łakomczuchem, lubię mieć poczucie, że zawsze mam w domu coś słodkiego do kawki. Wtedy z pomocą przychodzą ciasta błyskawiczne. Dzisiaj zapraszam na przepis na placek ze śliwkami i kruszonką. Blendujecie wszystkie składniki, układacie śliwki, posypujecie kruszonką, wstawiacie do piekarnika i ciasto gotowe!
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką |
Składniki:
- 2 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i orkiszowej)
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300g śliwek
Na kruszonkę:
- 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (lub innych)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka schłodzonego oleju kokosowego
- 1 łyżka brązowego cukru
Wykonanie:
Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie układamy przekrojone na pół śliwki. Składniki na kruszonkę ugniatamy dłońmi i kruszymy na wierzchu ciasta. Pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach.
PS. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, z gałką lodów śmietankowych! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz