Proste kotleciki z dyni i kaszy jaglanej

Lato w mojej kuchni zdecydowanie upłynęło pod znakiem owoców. Dlatego moim małym postanowieniem na jesień jest to, żeby znacznie częściej sięgać po warzywa i wykorzystać sezon jak najlepiej. Na rozgrzewkę (i rozgrzanie): dynia - warzywo, które smakuje mi w absolutnie każdej postaci, od zup i kremów, aż po słodkie puddingi czy omlety. Tym razem zapraszam na kotleciki, w których obok dyni główną rolę odgrywa kasza jaglana. To prawdziwa bomba witaminowa, która świetnie pomoże wzmocnić odporność, żeby żadne przeziębienia nie były nam straszne, kiedy nadejdą chłodniejsze dni. Kotleciki sprawdzą się jako oddzielna potrawa, ale będą też przepysznym, soczystym wkładem do burgerów - wypróbowałam obie opcje i każda z nich smakowała mi równie dobrze!

Kotleciki z dyni i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni (czyli upieczona lub ugotowana i zblendowana dynia)
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 1 szklanka mąki z soczewicy (może być też jaglana, owsiana, ryżowa lub jakakolwiek inna)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chilli, bazylia, garam masala (lub inne wedle uznania)
Burgery

Wykonanie:

Dynię, cebulę i czosnek obieramy, kroimy i pieczemy, aż warzywa staną się miękkie, a następnie blendujemy na puree. Kaszę gotujemy na sypko i zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy mąkę, oliwę i przyprawy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i jeszcze raz dokładnie blendujemy. Z otrzymanej masy dłońmi formujemy niewielkie kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli będzie ona zbyt rzadka, możemy dodać nieco więcej mąki lub kaszy. Pieczemy około 30 minut w 190ºC. Gotowe!


Komentarze