Pizzy chyba nie można nie lubić, prawda? A jeśli dodatkowo można jeść ją niemal "bezkarnie", to już w ogóle spełnienie kulinarnych marzeń ;) Jest zdrowa, bo na pełnoziarnistym orkiszowym spodzie i pełna warzyw i bardzo pożywna. Ja nie przekonałam się jeszcze do żadnego wegańskiego zamiennika sera, ale jeśli Wy macie swój ulubiony, też oczywiście będzie świetnym dodatkiem do pizzy!
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki napoju roślinnego o neutralnym smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich lub suszonego oregano
Sos:
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, oregano
Dodatki:
- Kilka różyczek brokuła
- 1/2 małej cebuli
- Kawałek czerwonej papryki
- 3 łyżki kukurydzy
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- ...i wszystko inne, na co macie ochotę :)
Wykonanie:
W ciepłym (nie gorącym!) mleku rozpuszczamy cukier, dodajemy drożdże i zostawiamy na 10-15 minut, aż zaczną pracować. W tym czasie w dużej misce łączymy suche składniki. Następnie dodajemy do nich rozczyn z drożdży i oliwę z oliwek. Ciasto zagniatamy przez 5-10 minut. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka lub wody, a jeśli zbyt rzadkie, klejące się do rąk - trochę mąki.
Zagniecione ciasto przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po około 20 minutach wyjmujemy i wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm.
W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy pozostałe składniki. Żeby zrobić sos, na oliwie z oliwek podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy przecier pomidorowy i redukujemy na małym ogniu przez około 15 minut, a następnie przyprawiamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Pozostałe dodatki można tylko umyć, pokroić i surowe ułożyć na pizzy. Ja zalałam brokuła wrzątkiem i zostawiłam na kilka minut pod przykryciem, żeby zrobił się miękki, a cebulkę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam, żeby była bardziej aromatyczna.
Ciasto smarujemy sosem, układamy warzywa i pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Ciekawy przepis, proszę tylko powiedzieć ile drożdży i jakich (w proszku, czy zwykłych)
OdpowiedzUsuń