Wegańskie burgery z kaszy gryczanej

Kasza gryczana! Jeśli zaglądacie tutaj częściej, wiecie na pewno, że lubię absolutnie wszystkie kasze. Jednak gryczana i jaglana to moje faworytki! Gryczana przy okazji jest jedną z najbogatszych odżywczo, najłatwiej dostępnych, a w Polsce też jedną z najtańszych. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile cennych składników w sobie skrywa. 

Włączenie kaszy gryczanej do jadłospisu może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, uregulować ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Jest bogata w błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E, K, magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor. Zawiera też całkiem sporo wartościowego białka (a więc sprawę "skąd weganie biorą białko" uznajmy za załatwioną ;)).

Kasze zazwyczaj kojarzą nam się tylko z dodatkiem do obiadu, zamiast ziemniaków czy ryżu. Przy odrobinie inwencji kulinarnej mogą jednak stać się też podstawą do wyczarowania wielu innych dań. Gryczane burgery są na to doskonałym przykładem! Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, pożywne, proste do zrobienia i zdrowe. Pieczone, a nie smażone, dzięki czemu mniej kaloryczne (czyli można zjeść ich więcej!). Łapcie przepis i działajcie, bo warto!

wegańskie burgery przepis

Składniki (na 5-6 sporych kotlecików):


  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • Kilka listków natki pietruszki
  • Przyprawy: sól, pieprz, chilli, papryka wędzona (nie pomijajcie jej!)
  • Bułka tarta 
Wegańskie burgery z kaszy gryczanej

Wykonanie:

Siemię lniane zalewamy 2-3 łyżkami wrzątku i odstawiamy. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i dokładnie odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Następnie ją blendujemy (niezbyt dokładnie, tak, żeby część stała się jednolitą masą, a część pozostała w postaci ziarenek - to zapewni odpowiednią konsystencję burgerów). Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oliwie z oliwek, aż cebulka się zarumieni i dodajemy do zblendowanej kaszy. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy i dodajemy glutek z siemienia. Następnie wszystko mieszamy dłońmi i formujemy kotleciki. Jeśli masa okaże się zbyt sypka - dodajcie trochę wody, a jeśli będzie za rzadka - odrobinę dowolnej mąki. Burgery obtaczamy w bułce tartej, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut (w połowie pieczenia obracamy na drugą stronę :))

Pyszności! 

Wegańskie burgery z kaszy gryczanej
W domowej bułce z sosem i awokado smakuje fantastycznie!



Komentarze

Prześlij komentarz