Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzechami

Są w kuchni takie nierozłączne duety. Masło orzechowe nie jest tym samym bez bananów, ananas bez kokosa, jabłka bez cynamonu, awokado bez limonki... Są też nierozerwalne tria i kwartety. Dla mnie to na przykład szpinak, suszone pomidory, orzechy włoskie i czosnek. Dużo czosnku!

Wiecie, o co chodzi? Niby każdy składnik sam w sobie jest w porządku, ale dopiero razem dają to niepowtarzalne, idealne połączenie smaków. Chyba to właśnie nazywa się gotowaniem ;)

Zapraszam na najprostszy przepis na makaron w towarzystwie właśnie tej aromatycznej czwórcy. Do przygotowania w 15 minut, banalnie prosty, pyszny i pożywny! Będzie świetnym pomysłem na szybki obiad.




Składniki:

  • 150 gramów makaronu (ja użyłam pół na pół pszennego i orkiszowego)
  • ok. 70 gramów szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 niedużej cebuli
  • Garść orzechów włoskich
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • 3-4 łyżki oliwy (w której były pomidory)


Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy się zarumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i pokrojone pomidory. Gdy szpinak zrobi się całkiem miękki, do podsmażonych na patelni warzyw dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Nie zdejmując z ognia, całość mieszamy przez chwilę. Na koniec przyprawiamy i dodajemy orzechy. 

Smacznego!

Komentarze