Są w kuchni takie nierozłączne duety. Masło orzechowe nie jest tym samym bez bananów, ananas bez kokosa, jabłka bez cynamonu, awokado bez limonki... Są też nierozerwalne tria i kwartety. Dla mnie to na przykład szpinak, suszone pomidory, orzechy włoskie i czosnek. Dużo czosnku!
Wiecie, o co chodzi? Niby każdy składnik sam w sobie jest w porządku, ale dopiero razem dają to niepowtarzalne, idealne połączenie smaków. Chyba to właśnie nazywa się gotowaniem ;)
Zapraszam na najprostszy przepis na makaron w towarzystwie właśnie tej aromatycznej czwórcy. Do przygotowania w 15 minut, banalnie prosty, pyszny i pożywny! Będzie świetnym pomysłem na szybki obiad.
Składniki:
- 150 gramów makaronu (ja użyłam pół na pół pszennego i orkiszowego)
- ok. 70 gramów szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 4-5 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 niedużej cebuli
- Garść orzechów włoskich
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano
- 3-4 łyżki oliwy (w której były pomidory)
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy się zarumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i pokrojone pomidory. Gdy szpinak zrobi się całkiem miękki, do podsmażonych na patelni warzyw dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Nie zdejmując z ognia, całość mieszamy przez chwilę. Na koniec przyprawiamy i dodajemy orzechy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz