Drożdżowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Chociaż uwielbiam kulinarne eksperymenty, nowe, nieoczywiste połączenia składników i tworzenie zdrowszych wersji tradycyjnych potraw, to ostatnio dużo u mnie powrotów do "smaków dzieciństwa". Drożdżowe ciasto z truskawkami i kruszonką zdecydowanie do tych smaków się zalicza. Uprzedzam, że nie jest to przepis na "fit" ciasto, ale żeby miało chociaż odrobinę więcej wartości odżywczych, użyłam pół na pół mąki pszennej i orkiszowej.
Pachnące świeżymi drożdżami, puszyste i delikatne. Nie za suche dzięki soczystym truskawkom, a za sprawą waniliowej kruszonki przyjemnie chrupiące.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki (u mnie pół na pół pszennej i orkiszowej)
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 250 gramów truskawek
Do kruszonki:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki margaryny lub oleju kokosowego z lodówki

Wykonanie:


Mleko podgrzewamy, żeby było letnie, a nie gorące. Dodajemy do niego łyżkę cukru i wkruszamy drożdże. Odstawiamy na kilkanaście minut, żeby drożdże zaczęły pracować. W dużej misce łączymy mąkę i cukier, a następnie dodajemy rozczyn z drożdży i olej. Ciasto zagniatamy przez 5-10 minut. Jeśli będzie kleiło się do dłoni - dosypujemy trochę mąki, a jeśli okaże się zbyt gęste i zbite - dolewamy odrobinę mleka lub wody. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, w misce przykrytej ściereczką.

Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki. Z mąki, margaryny, cukru pudru i cukru waniliowego robimy kruszonkę, łącząc ze sobą wszystkie składniki, a następnie posypujemy nią ciasto. 

Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.

Po ostudzeniu można dodatkowo posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze

  1. Hmmm... wygląda smakowicie, mam na niego chrapkę, tylko napisz mi, proszę, na jaki wymiar blaszki te składniki?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz