Chociaż uwielbiam kulinarne eksperymenty, nowe, nieoczywiste połączenia składników i tworzenie zdrowszych wersji tradycyjnych potraw, to ostatnio dużo u mnie powrotów do "smaków dzieciństwa". Drożdżowe ciasto z truskawkami i kruszonką zdecydowanie do tych smaków się zalicza. Uprzedzam, że nie jest to przepis na "fit" ciasto, ale żeby miało chociaż odrobinę więcej wartości odżywczych, użyłam pół na pół mąki pszennej i orkiszowej.
Pachnące świeżymi drożdżami, puszyste i delikatne. Nie za suche dzięki soczystym truskawkom, a za sprawą waniliowej kruszonki przyjemnie chrupiące.
Składniki:
- 3 szklanki mąki (u mnie pół na pół pszennej i orkiszowej)
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 0,5 szklanki cukru
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 25 gramów świeżych drożdży
- 250 gramów truskawek
Do kruszonki:
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki margaryny lub oleju kokosowego z lodówki
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy, żeby było letnie, a nie gorące. Dodajemy do niego łyżkę cukru i wkruszamy drożdże. Odstawiamy na kilkanaście minut, żeby drożdże zaczęły pracować. W dużej misce łączymy mąkę i cukier, a następnie dodajemy rozczyn z drożdży i olej. Ciasto zagniatamy przez 5-10 minut. Jeśli będzie kleiło się do dłoni - dosypujemy trochę mąki, a jeśli okaże się zbyt gęste i zbite - dolewamy odrobinę mleka lub wody. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, w misce przykrytej ściereczką.
Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki. Z mąki, margaryny, cukru pudru i cukru waniliowego robimy kruszonkę, łącząc ze sobą wszystkie składniki, a następnie posypujemy nią ciasto.
Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu można dodatkowo posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
Hmmm... wygląda smakowicie, mam na niego chrapkę, tylko napisz mi, proszę, na jaki wymiar blaszki te składniki?
OdpowiedzUsuń