Domowy sos słodko-kwaśny

Koniec wakacji to czas przetworów. U mnie wśród nich króluje zdecydowanie domowy sos słodko-kwaśny. Moja mama robi go odkąd pamiętam.  Jest pyszny i bardzo uniwersalny. Sprawdza się świetnie jako dodatek do ryżu, makaronu, frytek i wegeburgerów.



Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 3 średnie cebule
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g ananasa z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mieszanki curry 
  • Szczypta pieprzu i papryki chilli 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 ml octu
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Pomidory obieramy ze skórki (wcześniej najlepiej je sparzyć). Wszystkie warzywa kroimy w dość drobną kostkę i przekładamy do dużego garnka. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Następnie dodajemy pokrojonego ananasa, kukurydzę, ocet, cukier i przyprawy i wszystko gotujemy jeszcze 30 minut. Na koniec, żeby zagęścić sos, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody 

Jeśli chcecie, żeby sos posłużył Wam jako przetwory na zimę, zagotujcie go i jeszcze gorący wlejcie do słoików  

Ja lubię pływające w nim kawałki cebuli czy ananasa, ale jeśli wolicie, żeby miał jednolitą konsystencję, po prostu go zblendujcie!

Komentarze