Koniec wakacji to czas przetworów. U mnie wśród nich króluje zdecydowanie domowy sos słodko-kwaśny. Moja mama robi go odkąd pamiętam. Jest pyszny i bardzo uniwersalny. Sprawdza się świetnie jako dodatek do ryżu, makaronu, frytek i wegeburgerów.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 3 średnie cebule
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 200 g ananasa z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mieszanki curry
- Szczypta pieprzu i papryki chilli
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml octu
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Pomidory obieramy ze skórki (wcześniej najlepiej je sparzyć). Wszystkie warzywa kroimy w dość drobną kostkę i przekładamy do dużego garnka. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. Następnie dodajemy pokrojonego ananasa, kukurydzę, ocet, cukier i przyprawy i wszystko gotujemy jeszcze 30 minut. Na koniec, żeby zagęścić sos, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody
Jeśli chcecie, żeby sos posłużył Wam jako przetwory na zimę, zagotujcie go i jeszcze gorący wlejcie do słoików
Ja lubię pływające w nim kawałki cebuli czy ananasa, ale jeśli wolicie, żeby miał jednolitą konsystencję, po prostu go zblendujcie!
Komentarze
Prześlij komentarz