Pyszny chlebek dyniowy

Cześć moi kochani!
Czy jesteście przygotowani?
Mam dla Was przepis nowy
na pyszny chlebek dyniowy 🎃
Imbir, cynamon i gałka muszkatołowa
to mieszanka obowiązkowa!
To ciasto bez mąki pszennej,
idealnie pasuje do aury jesiennej.
Smakuje obłędnie - przyrzekam
i na zdjęcia Waszych chlebków czekam!
A na dodatek rozgrzewa serduszka,
więc niech szybko trafia do Waszego brzuszka !




Składniki:


  • 1 szklanka puree dyniowego*
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego**
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub więcej jeśli lubicie mocno korzenne smaki)***
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich (lub innych)



*Dynię pieczemy lub gotujemy na parze aż zrobi się miękka, a później blendujemy na gładki mus. Ja zawsze piekę od razu całą dynię, a później część zamrażam, a część wykorzystuję do placuszków, owsianek i pumpkin spice latte 🎃
**Można zastąpić go jakimkolwiek innym slodzidłem, ale cukier trzcinowy nada fajnego "karmelowego" smaku, więc akurat tutaj polecam go zostawić!
***Wybierzcie taką bez dodatku cukru, np. @kotanyi_polska


➡️ Suche składniki łączymy w dużej misce, a następnie dodajemy do nich mokre i wszystko mieszamy 😃 ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki - keksówki. Pieczemy w 180 stopniach (góra - dół), około 45 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, a później jemy od razu, albo dekorujemy jeszcze rozpuszczoną czekoladą 💕

Komentarze

  1. Wygląda bardzo ładnie, co prawda nie jestem przekonany do smaku dyni, ale muszę się przełamać w końcu :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz