Pożywna zupa z zielonej soczewicy

Potaje de lentejas, czyli gęsta zupa z zielonej soczewicy, to jedna z pierwszych typowo hiszpańskich potraw, jakich spróbowałam po przeprowadzce do Granady. Tradycyjnie z chorizo, ale często podaje się ją też w wersji bezmięsnej. To świetny pomysł na tani, pożywny i prosty obiad. Soczewica to bogactwo praktycznie wszystkiego, czego potrzeba nam do zdrowia, więc łapcie przepis i korzystajcie z jej mocy!

Składniki:


  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mały por
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, papryka wędzona, papryka ostra



Wykonanie:

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Cebulę, czosnek i pora podsmażamy na oliwie z oliwek w garnku o grubym dnie przez około 2 minuty. Dodajemy ziemniaki, marchewkę i paprykę, wsypujemy wypłukaną wcześniej soczewicę i wlewamy około 1 litra wody. Całość przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż warzywa zrobią się miękkie. Jeśli po jakimś czasie gotowania uznacie, że zupa jest za gęsta, dodajcie jeszcze szklankę wody albo bulionu warzywnego :)

Komentarze

  1. Jak wegański rosół się skończy, to będzie moja następna zupa <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz