Najprostsze muffinowe brownie z fasoli i kilka słów o bananach

Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią czekoladę i na tych, którzy kłamią, że jej nie lubią. Ja kłamać nie będę – coś czekoladowego MUSI być przynajmniej w jednym moim posiłku. A że przy okazji (jak już niektórzy pewnie zdążyli się zorientować) uwielbiam też muffinki, to sobie je zrobiłam :D Bardzo kakaowe, wilgotne w środku, pełne zdrowych tłuszczy i białka. No i oczywiście bez cukru i żadnej niepotrzebnej chemii. Tym razem użyłam mąki jaglanej, więc przy okazji wyszły bezglutenowe, ale jeśli gluten wam nie straszny, to sprawdzi się też orkiszowa, żytnia, albo pełnoziarnista pszenna.



SKŁADNIKI:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • 4-5 łyżek gorzkiego kakao
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
  • 0,5 szklanki ksylitolu
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
  • 2 łyżki pasty tahini albo masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  Garść migdałów lub innych orzechów i pestek

WYKONANIE:

Fasolę dokładnie płuczemy i przekładamy do dużej miski. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz migdałów i blendujemy na gładką masę. Migdały/orzechy drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze i dodajemy je do uzyskanej masy, którą następnie przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. I już!

Zaraz po upieczeniu muffinki są bardzo wilgotne i może być trudno wyjąć je z foremek od razu. Najlepiej poczekać, aż ostygną – wtedy stężeją i nie będzie problemu z ich wydobyciem.


Kilka słów o bananach


To kolejny znany przez wszystkich i powszechnie lubiany owoc.  Pochodzą z Malezji, gdzie były uprawiane już ponad 7000 lat temu! 
To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy: A, C, E, K i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9). Są źródłem potasu, magnezu, wapnia, fosforu i żelaza. Dzięki bardzo wysokiej zawartości potasu i niskiej zawartości sodu zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia, a wysoka zawartość pektyn może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Nie powinno zabraknąć ich także w diecie osób zmagających się z wrzodami żołądka, niestrawnością i wzdęciami. Wapno, potas i magnez zawarte w bananach mają właściwości silnie alkalizujące, dzięki czemu wspomagają odkwaszanie organizmu. 
Na banany powinni uważać jednak diabetycy- te owoce mają wysoki indeks glikemiczny (65) i osoby zmagające się z dną moczanową.

Komentarze

Prześlij komentarz