Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią czekoladę i na tych,
którzy kłamią, że jej nie lubią. Ja kłamać nie będę – coś czekoladowego MUSI
być przynajmniej w jednym moim posiłku. A że przy okazji (jak już niektórzy
pewnie zdążyli się zorientować) uwielbiam też muffinki, to sobie je zrobiłam :D
Bardzo kakaowe, wilgotne w środku, pełne zdrowych tłuszczy i białka. No i
oczywiście bez cukru i żadnej niepotrzebnej chemii. Tym razem użyłam mąki
jaglanej, więc przy okazji wyszły bezglutenowe, ale jeśli gluten wam nie
straszny, to sprawdzi się też orkiszowa, żytnia, albo pełnoziarnista pszenna.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 dojrzałe banany
- 4-5 łyżek gorzkiego kakao
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam migdałowego)
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 0,5 szklanki mąki
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
- 2 łyżki pasty tahini albo masła orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Garść migdałów lub innych orzechów i pestek
WYKONANIE:
Fasolę dokładnie płuczemy i przekładamy do dużej miski.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz migdałów i blendujemy na gładką
masę. Migdały/orzechy drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze i dodajemy
je do uzyskanej masy, którą następnie przekładamy do foremek na babeczki i
pieczemy 30 minut w 180 stopniach. I już!
Zaraz po upieczeniu muffinki są bardzo wilgotne i może być
trudno wyjąć je z foremek od razu. Najlepiej poczekać, aż ostygną – wtedy
stężeją i nie będzie problemu z ich wydobyciem.
Kilka słów o bananach
To kolejny znany przez wszystkich i powszechnie lubiany owoc. Pochodzą z Malezji, gdzie były uprawiane już ponad 7000 lat temu!
To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Banany zawierają wszystkie najważniejsze witaminy: A, C, E, K i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9). Są źródłem potasu, magnezu, wapnia, fosforu i żelaza. Dzięki bardzo wysokiej zawartości potasu i niskiej zawartości sodu zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia, a wysoka zawartość pektyn może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Nie powinno zabraknąć ich także w diecie osób zmagających się z wrzodami żołądka, niestrawnością i wzdęciami. Wapno, potas i magnez zawarte w bananach mają właściwości silnie alkalizujące, dzięki czemu wspomagają odkwaszanie organizmu.
Na banany powinni uważać jednak diabetycy- te owoce mają wysoki indeks glikemiczny (65) i osoby zmagające się z dną moczanową.
Kakao i banany - polaczenie idealne! :D
OdpowiedzUsuń