Szarlotkowe babeczki i kilka słów o jabłkach

Uwielbiam je za to, że przygotowuje się je w nie więcej niż 15 minut  i są tak łatwe do zrobienia, że nie ma mowy, żeby coś nie wyszło, a po ich upieczeniu w całym domu jeszcze długo pachnie jabłkami i cynamonem. Jestem pewna, że wszystkie potrzebne składniki większość z Was znajdzie w swoich kuchennych szafkach. W towarzystwie owoców świetnie sprawdzą się na śniadanie. Ja często zabieram je ze sobą na uczelnię i wcinam na deser do popołudniowej kawki.


SKŁADNIKI:

  • 2 jabłka
  • 1,5 szklanki mąki: np. 1 szklanka orkiszowej i pół szklanki żytniej (można użyć dowolnej: owsianej, jaglanej, pszennej, ryżowej itd.)
  • 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 0,5 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki cukru/ksylitolu
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Garść rodzynek
  • Garść posiekanych migdałów i/lub orzechów włoskich


WYKONANIE:

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy cynamonem. W misce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a następnie dolewamy mleko i olej i mieszamy. Do powstałej masy dodajemy pokrojone jabłka, rodzynki i orzechy i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do foremek (najlepiej sprawdzą się silikonowe, bo babeczki są dosyć wilgotne i ciężkie) i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.


Kilka słów o jabłkach



To najczęściej uprawiane owoce na świecie (ich produkcja stanowi aż 13% produkcji wszystkich owoców!) Znają je wszyscy i wszyscy je lubią. Twarde i chrupiące, albo bardziej miękkie i "mączne", kwaśnie lub słodkie, zielone lub czerwone - obecnie na świecie występuje ponad 10 tysięcy uprawnych odmian jabłoni - przy takiej ilości każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.
Dlaczego stały się aż tak popularne? 
Jabłka (głównie w skórce i gniazdach nasiennych) zawierają mnóstwo pektyn, które oczyszczają organizm, regulują florę bakteryjną jelit, zapobiegają zaparciom i pomagają obniżyć poziom cholesterolu, chroniąc przed zawałem i miażdżycą. Są nazywane "eliksirem młodości" - to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy (zawierają witaminy A i C, polifenole, cynk i selen), które przedłużają życie komórek, umożliwiając tym samym zachowanie młodo wyglądającej skóry na długo ;) Zawierają też witaminę E i witaminy z grupy B, a w dodatku są stosunkowo niskokaloryczne. 








Komentarze