Pieczony kalafior w cieście

Mam wrażenie, że kalafior nie jest wystarczająco doceniany. Niby wszyscy go znamy, jest łatwo dostępny i stosunkowo tani, a wcale nie gości często na naszych stołach. A szkoda, bo to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia witamin i minerałów. 
Kalafior dostarczy nam sporo witamin z grupy B, witaminę C, K, magnez, potas i mangan. Dodatkowo pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu i zmniejszy ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, w tym nowotworów. 

To warzywo bardzo uniwersalne. Sprawdzi się nie tylko jako składnik zup, curry i jako potrawa sama w sobie. Można zrobić z niego też pyszne nuggetsy! Chrupiące, pikantne, mega proste i przepyszne!

kalafior zapiekany w cieście naleśnikowym

Składniki:


  • 1 średni kalafior
  • 3-4 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml wody lub mleka roślinnego
  • Sól, chilli, kurkuma
  • 2-3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 

Wykonanie:

Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Mąkę łączymy z wodą, oliwą z oliwek i przyprawiamy. W powstałym cieście obtaczamy kalafior, a następnie panierujemy w płatkach owsianych. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

W połączeniu z pieczonymi ziemniakami, papryką i sosem czosnkowym - obiad idealny!

Smacznego! 

Komentarze