Placuszki z jabłkami i mleczkiem kokosowym

Racuchy, czy też placuszki z jabłkami, to mój smak dzieciństwa i tak zwany "comfort food". Nie są ani zdrowe, ani fit i zdecydowanie nie jest to coś, po co sięgam na co dzień. Są za to baaardzo proste, tanie i szybkie do przygotowania i robi się je z najbardziej podstawowych składników. Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że są jeszcze bardziej delikatne i kremowe. Jako śniadanie albo deser na chłodne, zimowe dni jak znalazł!

wegańskie placuszki z jabłkami przepis

Składniki:


  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru lub innego słodzidła
  • Ok 50 ml dowolnego napoju roślinnego

Wykonanie:

Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy wszystkie składniki i mieszamy. Konsystencja otrzymanej masy powinna być dosyć gęsta i zwarta, tak żeby nie rozpływała się na patelni. Smażymy na średnim ogniu na odrobinie oleju, aż staną się złociste i chrupiące.

Komentarze